سلام و عرض ادب خدمت شما نویسنده گرامی
سلام، ممنون از وقتی که گذاشتید و اشعار رو مطالعه کردید.
عنوان : اسم انتخابی مجموعه شعر شما ویله دمان بود.
معنی این اسم و دلیل انتخابش رو نمی دونم .
اما این اسم با توجه به شعر های مجموعه و مظنون اشعار شما کمی گنگ و فاقد هم خوانی به نظر می رسید.
ویله دمان، ویله یعنی فریاد و بانگ و دمان به معنای خروشنده و غرنده هست، که یعنی فریاد خروشان، به این دلیل این اسم انتخاب شده که من سعی کردم تصویر جنگ و تاثیراتش رو در قالب اشعار، مثل فریادی خروشان به مخاطب منتقل کنم.
ژانر: ژانر های انتخابی شما اجتماعی ،تاریخی و تراژدی هستن
که با توجه به اشعار شما بیشتر ژانر اجتماعی درست انتخاب شده بود و ژانر تراژدی بسیار کم رنگ و همینطور ژانر تاریخی در مجموعه شعر به چشم نمی خورد.
تاریخی رو به این دلیل انتخاب کردم که اشعار اشاره دارن به جنگ هشت سالهی ایران و عراق و تاثیرات بعد اون.
قالب و فرم: قالب شعر،
شعر سپید است که با زیبایی و ظرافت هرچه تمام تر سروده شده
و بسیار منسجم هستش.
اما متأسفانه نسبت و اندازه اشعار یکسان نیست.
مقدمه: مقدمه بسیار زیبا و با لحنی عمیق سروده شده و تاثیر گذاری بسزایی دارد.
قسمت «یک نفر نیست،
یک نفر در وقت بیداری،
چشمها بسته است
و سایهی تیره،» از مقدمه بسیار ماندگار خواهد شد و تنها اگر بخشی از مقدمه حذف و کمی کوتاه تر شود قطعاً تاثیر گذاری بیشتری خواهد داشت و برای مخاطب خسته کننده نخواهد بود.
آغاز: مجموعه شعر با شعری در رابطه با پدر آغاز می شود و حس فرزند و پدر را باز تاب می کند.
در بخشی از شعر
«حیاط را با عطر لبخند زدودم،
و دلم را قرص
ز رفتن تنهایی، تاب دادم.»
شروع با شعری دارای استعارها و تشبیه هات قوی آغاز می شود.
محتوا:محتوا قوی، دغدغهمند و چندلایه است اما با استفاده از فضای شعر این امکان وجود داشت که این دغدغه مندی را گسترش و محتوا را عمیق تر و با توصیفات بیشتری به مخاطب منتقل کرد.
ممنون میشم مثالی بزنید که توصیفات کم بوده و یا محتوا سطحی به خواننده منتقل شده؟
زبان:زبان شعر شما شاعرانه و سنگین است که قوت اثر است اما گاهی متراکم و نفسگیر میشود و گاهی اوقات تکرار مضامین صورت می گیرد مثلا :تاریکی،تنهایی،سیاهی،سایه ها گیج
تخیل و تصور : تخیل و خیال پردازی چندانی در مجموعه شعر به چشم نمی خورد.
فقط مقدار کمی از تصاویر و تخیلات استفاده شده بود که بسیار درست بود و با مجموعه شعر هم خوانی خوبی داشت.
من نمیدونم منظورتون از اینکه مقدار کمی از تصاویر و تخیلات استفاده شده چیه دقیقا اما میتونم بهتون یکم از این تصویر رو نشون بدم:
لحظهها در راهند...
اینجا پیرزنی در خاطرهها خفته است
و ابعاد غربتش را هیچ سفری
نتوانسته است با خود همراه کند.
اینجا داره انتظار یک مادر برای پسر جنگ رفتهاش رو این چنین به تصویر میکشه،که این دوری و غربتش رو این چندین سال عمر که به سفری تشبیه شده نتونسته باخودش همراه کنه،
باز ممنون میشم در جزییات بیشتری بهم بفرمایید.
ساختار: ساختار مجموعه شعر نامنظم هست و بعضی از اشعار بلند و بعضی کوتاه هستند.
با شکسته شدن بعضی از ابیات بلند می توان به ساختار و روان شدن اشعار کمک کرد.
اینکه خب یه سری اشعار بلند یک سری کوتاهن طبیعیه شما توی دیوانهای اشعار هم میتونید این رو ببینید بعضی اشعار بلندن بعضی کوتاه،
اما اینکه توی یک شعر یه بیت بلند بوده شاید این اتفاق بیفته به دلیل تقطیع اشتباه، اینم لطفا با مثال بگید که درست کنم تشکر.
موسیقی و ریتم : موسیقی و ریتم در ابیات بلند به خوبی حفظ نشده است و گاهی ریتم کند و کسل کننده میشه بخاطره همین پیشنهاد میشه تا اشعار بلند رو بشکنی و تاهم ریتم حفظ بشه و هم مجموعه شعر یکدست بشه.
اثر گذاری نهایی:
مجموعه شعر شما داری پتانسیل های بالایی هستش و همینطور لحن و شیوایی خوبی داره، استعاره ها و تشبیهات و همین طور آرایه ها به خوبی استفاده شدند.این مجموعه شعر هدفمند و دارای دغدغه هست.
اگر مقدمه کمی کوتاه بر بشه و شعر ها یکسان و هم اندازه باشند و ژانر انتخابی کمی ویرایش پیدا کنه و همینطور بعضی از ابیات نامفهوم رو کمی ساده تر کنید ،قطعا اثر تاثیر گذاری بیشتری خواهد داشت.
قلمتون مانا🌻
خیلی ممنونم،
اینکه اشعار باید یکسان و هم اندازه باشن رو قبول ندارم و به نظرم چهارچوبی وجود نداره که بگیم همه اشعار باید توی یه رنج بیت یا سطر مشخص باشن خصوصا توی شعر نو و سپید،
ولی خوشحال میشم بدونم کدوم ابیات نامفهوم بوده و من به عنوان شاعر نتونستم به مخاطب به خوبی مفهوم رو برسونم؟
تشکر فراوان