پایان‌نقدوبررسی داستانک در قلب باروت| منتقد Mansi

• نویسنده موضوع نویسنده موضوع Mansi
  • تاریخ شروع تاریخ شروع

Mansi

مدیر تالار نقد + جادوگر سپید
پرسنل مدیریت
مدیر رسـمی تالار
منتقد
منتقد ادبی
ناظر ارشد آثار
داور آکادمی
نویسنده نوقلـم
599
پسندها
پسندها
2,658
امتیازها
امتیازها
203
سکه
2,184
با سلام و عرض خسته نباشید.
نویسنده‌ی عزیز @اقیــانــــــوساقیــانــــــوس عضو تأیید شده است.
اثر شما طبق اصول و چهارچوب اصلی داستانک‌نویسی نقد گردیده است.
منتقد اثر شما: @Mansi

لینک اثر:

داستانک در قلب باروت | اثر ریپر

● لطفا پیش از قرارگیری نقدنامه توسط منتقد در این تاپیک پستی ارسال نکنید!

● این تاپیک پس از قرارگیری نقد به مدت سه روز باز خواهد بود تا نظر شما ثبت شود، سپس قفل خواهد شد.

● اثر شما پس از ارسال نقدنامه تحت نظارت منتقدتان قرار خواهد گرفت؛ درصورتی که نسبت به نکات منتقد بی‌توجه باشید، دیگر هیچ درخواست نقدی از جانب شما پذیرفته نخواهد شد.

نکته‌ی مهم:
از شما نویسنده‌ی گرامی تقاضا می‌شود پس از دریافت نقد، دیدگاه خود را نسبت به آن در همین تاپیک ثبت فرمایید. آیا نقد ارائه‌شده برایتان مفید و راه‌گشا بوده؟ با کدام بخش‌ها هم‌داستانید و در کدام موارد، نظری دیگر دارید؟ اگر پاسخی یا دفاعیه‌ای نسبت به دیدگاه منتقد دارید، بی‌تردید بیانش کنید.
بازخورد شما نه‌تنها به غنای فرآیند نقد کمک می‌کند، بلکه در انتخاب «منتقد برتر ماه» نیز نقشی تعیین‌کننده دارد. پس به واکنشی ساده بسنده نکنید و نظر خود را با ما در میان بگذارید.

با توجه به این‌که نقد شورا تاثیر مستقیمی بر تگ‌دهی و سطح‌بندی اثر شما دارد، درصورتی که هرگونه شکایت، انتقاد یا پیشنهادی در ارتباط با تالار نقد و نقد اثر خود دارید؛ به تاپیک زیر مراجعه کنید.
تاپیک جامع پیشنهادات، اعتراضات و انتقادات تالار نقد

به امید موفقیت روز افزون شما
|مدیریت تالار نقد|

۱. عنوان
عنوان داستانک یعنی «در قلب باروت» از همان ابتدا، فضا و حس‌وحال داستان را به مخاطب انتقال می‌دهد؛ باروت در هرکجا استفاده شود با خود، مرگ و ویرانی به بار می‌آورد. همچنین در قلبِ چیزی بودن نیز، به منزلۀ نزدیک‌ترین فاصله ارتباطی است که یک شخص می‌تواند با چیزی داشته باشد. پس ما در داستانک قرار است به سراغ شخص یا اشخاصی برویم که در مواجهۀ مستقیم با مرگ و خطر هستند.
در داستانک بسیار مهم است که عنوان به گونه‌ای انتخاب شود که سریع و مستقیم فضا را به مخاطب انتقال دهد و نویسندۀ گرامی در این زمینه بسیار موفق عمل کرده‌اند.

۲. شروع
شروع با توصیفاتی از فضا و اشیاء است و سپس به سراغ شخصیت اول می‌رویم. این شروع چندان متفاوت و منحصربه‌فرد نیست و مخاطب را -آن‌طور که در داستانک نیاز است- بلافاصله به دل ماجرا پرتاب نمی‌کند. با این حال قلم گرم و صمیمی نگارنده، این حس را به خواننده می‌دهد که در دل اتفاقات است. نقطۀ قوت شروع داستان، توصیفات قدرتمند و همچنین مطرح کردن برخی معانی و توضیحات به صورت کنایه در یک خط است. همان یک خطی که می‌تواند کار ده‌ها خط را در رمان یا داستان‌های بلند انجام دهد، برای مثال:
« منی که سال‌ها اسمم را عوض کرده بودم، گذشته‌ام را دفن کرده بودم و حالا مجبور بودم وانمود کنم فقط یک «مترجم» ساده‌ام.»
این جمله بیان‌گر گذشته‌ای است که رازها و تغییرات زیادی در خود داشته است. با این حال نیاز داستانک به توصیفات تکراری و فلش‌بک‌های متعدد را برطرف می‌کند.

۳.کشمکش
داستان از همان ابتدا، آبستن کشمکش و تعلیق است؛ چنین کشمکش‌هایی هم درونی‌اند (درون لیا و آنتونیو) و هم بیرونی‌اند (لیا با رودریگو- لیا با آنتونیو). کشمکش‌های درونی تا به‌اینجای داستان، از نظر شخص من پررنگ‌تر بوده‌اند، چراکه شخصیت‌های داستان به خوبی و به طرز باورپذیری، خاکستری می باشند. لیا کسی است که به خوب بودن خودش و بد بودن آنتونیو باور دارد. اما درست همان زمانی که وقت عمل کردن طبق این باورهاست، با بخشی از خودش و آنتونیو مواجه می‌شود که نمی‌تواند خوب یا بدِ محض باشد و این دقیقا همان تعلیقی است که هر داستانی به آن نیاز دارد. در این مورد نویسنده به خوبی از پس ساخت این کشمکش‌ها برآمده‌است.

۴. شخصیت‌پردازی
با وجود این‌که در داستانک باید به همه‌چیز با اختصار و گزیده پرداخته شود، اما شخصیت‌پردازی بخش مهمی از هر داستان است که در صورت ضعف آن، به محتوا ضربۀ بدی وارد می‌شود. خوشبختانه در داستان «در قلب باروت» محتوا با شخصیت‌پردازیِ مناسب و به‌جا، بدون چنین ضربه‌ای باقی مانده‌است. توصیفات رفتاری و زبان بدن شخصیت‌ها، گاه چندان عمیق توصیف شده است که جای نقد منفی نمی‌ماند. برای مثال:

«سه سال نقش قاچاقچی خُرد، سه سال غرق‌شدن در لهجه‌های مختلف، سه سال زندگی در حاشیه‌ی همین شهر»
«هر بار که اسمم را می‌گفت، یک لحظه نفسم بند می‌آمد؛ انگار دارد با دروغ من هم‌دست می‌شود.»
«لبخند زد؛ همان لبخند معروفش که نصفش خسته و نصف دیگرش بی‌رحم بود.»
«یکی از آدم‌هایش، رودریگو، همیشه به من مشکوک بود. چشم‌هایش مثل دو تیغه‌ی تیز، مدام دورم می‌چرخیدند.»

بیشتر از هر شخصیتی، توصیفات آنتونیو با دقت و ظرافت پرداخته شده‌است؛ او نمونه بارز یک شخصیت‌پردازی چالش برانگیز است. مردی که در ظاهر سرد و بی‌رحم است اما در عمق وجودش رحم، انصاف، دوست داشتن یا حتی دلتنگی به چشم می‌خورد. نکته اینجاست که حتی لیا نیز به عنوان راوی چنین شخصیت‌پردازی ظریفی ندارد.
نکتۀ دیگری که ممکن است به شخصیت‌پردازی لطمه بزند، بی‌چهره بودن شخصیت‌هاست؛ هر شخصیت، نگاه لبخند یا رفتار خاصی دارد اما ما از قد و قامت، رنگ مو و رنگ چشم یا اجزای صورت هیچ‌کدام جز دختربچۀ غایب در داستان، خبر نداریم. در صورتی که گذر کوتاهی از توصیفات ظاهری شخصیت‌ها بدون لطمه به کوتاه بودن داستانک نیز داشته باشیم، شخصیت‌پردازی از بخش‌های کم‌نقص و بی‌نظیر این داستانک محسوب می‌شود.

۵. فضاسازی
نقطۀ قوت این داستانک را علاوه بر پیرنگ قوی، می‌توان فضاسازی نیز دانست؛ توصیفات میز، نور، اشیاء و حتی اضطراب و تنشی که در دل یک اتاق جریان دارد، خواننده را به جزئی ثابت از خودِ داستانک تبدیل می‌کند.

«آن شب، میز بلند چوبی وسط سالن، زیر نور زرد و لرزان سه چراغ قدیمی، شبیه صحنه‌ی نمایشی بود که هیچ‌وقت تمرینی برایش نشده بود.»
«کیسه‌های سفید پُر، قاب‌های فلزی، چند ترازوی دیجیتال و آن وسط...»
«می‌دانستم دستم می‌لرزد و این بدترین چیز است برای مأموری که باید مثل سنگ باشد.»
«خانه‌اش چیزی میان یک پناهگاه سربازهای بازنشسته و یک کلیسای نیمه‌خراب بود

۶. دیالوگ
دیالوگ‌ها در این داستانک، نه فقط ابزاری برای خلق ارتباط بین شخصیت‌ها، بلکه برای ساختنِ آن‌هاست. هرآن‌چه شخصیت را می‌سازد، نه تنها از دل توصیفات بلکه در لابلای دیالوگ‌ها بیان می‌شود.
«وقتی جوون‌تر بودم، یه شب توی همون کوچه‌های خاکی، یکی از رفقامو جلوی چشمم تکه‌تکه کردن و من اسلحه نداشتم؛ دستام خالی بود. از اون شب، با خودم عهد کردم همیشه یه چیز عجیب‌وغریب با خودم داشته باشم؛ یه چیزی که یادم بندازه دست خالی بودن یعنی چی. این شاه‌کش، یادآوره. برای همین هم طلاست؛ چون بعضی ضعف‌ها اون‌قدر درد دارن که باید براشون یه قاب قشنگ گرفت»
برای مثال، دیالوگ بالا نقطۀ عطف داستانک است؛ همان جایی که آنتونیو خود را بدون پوشش سرد همیشگی شرح می‌دهد. گرچه در پارت آخر دیالوگ‌ها بیشترین بخش را دارا بودند و در صورت تکرار، ممکن است قالب داستانک به سمت داستانی بلندتر تغییر کند.

۷. زاویه دید
زاویه دید ما از نگاه راوی اصلی، یعنی لیاست. اما آن‌چه لیا می‌بیند تک‌بعدی نیست و حتی به یک یا دو شخصیت فرعی دیگر نیز می‌پردازد و لیا علاوه بر شرح خودش، گاهاً در مسند مشاهده‌گری دقیق، زاویه دید ما را به سمت آنتونیو سوق می‌دهد و این باعث می‌شود ما به خوبی با تمام شخصیت‌ها ارتباط بگیریم.

۸. اصول نگارشی
رعایت اصول نگارشی دقیق انجام شده است؛ نویسندۀ عزیز فرم دیالوگ‌نویسی، نیم‌فاصله و علامت و اعراب‌گذاری را به خوبی انجام داده‌است. تنها نکتۀ لازم‌به‌ذکر، این است که طبق دستور کار جدید انجمن، حرف «ۀ» جای «ه‌ی» را در آخر برخی کلمات گرفته و نیاز به جایگزینی دارند. برای مثال:

آشپزخانه‌ی آشپزخانۀ
لهجه‌ی لهجۀ
پنجره‌ی پنجرۀ

۹. سخن آخر:
نویسندۀ عزیز، شما از مقدمه‌ای مشخص که در دل مسابقه مطرح شده بود داستان خلاقانه و جذابی با سبک انحصاری خود ساخته‌اید. اگر این یک چالش محسوب شود، با داستان‌سرایی زیبا و واقع‌گرایانه باموفقیت از آن بیرون آمده‌اید. از خواندن داستانک زیبای شما بسیار لذت بردم.
موفق و پایدار باشید -118-"{}

• blossom
واکنش‌ها[ی پسندها]: DOLLSIN
عقب
بالا پایین