یکی از تفاوتهای مهم امروز این است که انسانها بیش از گذشته رفتار یکدیگر را تحلیل میکنند.
«چرا پیامم را دیر جواب داد؟»
«چرا آنلاین بود اما جواب نداد؟»
«چرا لحنش تغییر کرد؟»
«چرا استوری من را دید اما چیزی نگفت؟»
ما به اطلاعات زیادی دسترسی داریم، اما همین اطلاعات همیشه باعث شناخت بهتر نمیشوند.گاهی اطلاعات زیاد، باعث تفسیر زیاد میشود و تفسیر زیاد، اگر با اضطراب همراه شود، میتواند اعتماد را از بین ببرد. زیرا فرد دیگر رفتار طرف مقابل را همانطور که هست نمیبیند؛ بلکه دائماً به دنبال معنای پنهان پشت آن میگردد.
در دنیای امروز، شناختن یک انسان سختتر از گذشته نیست؛ اما تشخیص اینکه کدام بخش از شخصیت او واقعی است، میتواند دشوارتر باشد. ما میتوانیم نسخهای انتخابشده از خودمان را نمایش دهیم.
شادتر.
موفقتر.
مهربانتر.
قویتر.
یا حتی متفاوتتر از چیزی که واقعاً هستیم.
این مسئله باعث شده انسانها بیشتر از گذشته با یک سؤال روبهرو شوند: «من واقعاً این آدم را میشناسم یا فقط تصویری را که از خودش ساخته میشناسم؟»
انسان برای اینکه بتواند اعتماد کند، باید امنیت داشته باشد. اما بسیاری از آدمها تا زمانی که اعتماد نکنند، نمیتوانند احساس امنیت کنند. این همان پارادوکس اعتماد است. ما میگوییم: «اول ثابت کن که امن هستی تا به تو اعتماد کنم.»
اما طرف مقابل ممکن است بگوید: «اول به من فرصت بده تا بتوانم ثابت کنم امن هستم.»
اعتماد دقیقاً در همین فاصله ساخته میشود. نه با اعتماد کامل از روز اول، نه با دیوار کشیدن تا آخر عمر. بلکه با فرصتهای کوچک برای اثبات شدن.
اعتماد معمولاً با اتفاقات بزرگ ساخته نمیشود. بلکه از جزئیات کوچک شکل میگیرد. از اینکه کسی حرفی را که زده، انجام دهد. از اینکه راز کوچکی را که به او گفتهایم حفظ کند. از اینکه هنگام اشتباه کردن مسئولیت بپذیرد. از اینکه مجبور نباشیم دائماً حدس بزنیم امروز چه نسخهای از او را خواهیم دید. اعتماد در واقع حاصل یک جمله ساده است: «رفتارت آنقدر تکرار شده که دیگر لازم نیست مدام نگران باشم.»
اعتماد واقعی به این معنا نیست که مطمئن باشیم هیچوقت آسیب نمیبینیم. چنین تضمینی در هیچ رابطهای وجود ندارد. اعتماد سالم یعنی بدانیم: ممکن است آسیب ببینم، اما قرار نیست به خاطر ترس از آسیب، تمام درهای زندگیام را ببندم. آدم بالغ کسی نیست که به همه اعتماد میکند و آدم عاقل هم کسی نیست که به هیچکس اعتماد نمیکند. شاید بلوغ واقعی جایی میان این دو قرار دارد: آنقدر باز باش که بتوانی عشق و صمیمیت را تجربه کنی،
و آنقدر آگاه باش که خودت را گم نکنی.