دلنویس عزیز، نقد زیر تنها در جهت کمک به پیشرفت و ارتقاء اثر شما انجام شده و هدف آن به هیچ وجه ایرادگیری یا تخریب اثر شما نیست.
به نام خالق قلم
نقد دلنوشتهٔ معشوق خاکی
عنوان:
عنوان آشنا و دوکلمهای «معشوق خاکی» برای دلنوشته انتخاب شده است. خاکی میتواند در دو معنای متواضع و یا همان خاکِ زمین به کار رفته باشد. در دلنوشته چیزی در مورد تواضعِ معشوق نمیبینیم و تنها بخشی که به خاک اشاره دارد در «جادهٔ خاکی» در اواسط جمله و اشارهٔ اصلی که آن را به واژهٔ عشق متصل میکند نیز در این جملهٔ بخشهای پایانی است:
«عشقی که از خاک شروع شد و به خاک تمام میشود.»
پس به مفهوم «خاکی» در بدنه به اندازهای پرداخت نشده که به آن عمق بیشتری دهد و انگار که نویسنده در پایان دلنوشته ناگهان به خاطر آورده باشد عنوان را تنها با یک جمله توجیه کند. ترکیب «معشوق خاکی» در ادبیات تازه و متمایز نیست و نویسنده موفق نشده با عمق دادن به معنا و ایجاد ارتباط محکمتر با دلنوشته آن را کلیشهزدایی کند. منتقد پیشنهاد میکند تا عنوانی متناسبتر با محتوای اثر انتخاب شود. در غیر این صورت باید خاک به مفهومی محوریتر در اثر تبدیل شود و از ابتدای دلنوشته نشانههایی از آن در متن موجود باشد.
مقدمه:
دیباچه از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول تضمینی دو بیتی از شهید محمدحسین محمدخانی است:
«پا به هستی چو نهادم همه هستی من
وقف دلبر شد و خود نقطه پرگار شدم»
و در ادامه جملاتی از خودِ دلنویس :
«یه ماه تو آسمونه یه ماه رو زمین
و این رویاییترین شب منه...»
مشخصاً اولین مشکل در این مقدمه، گسیختگیِ دو بخش آن از هم است. جدا از این که این دوبخش حرفهای کاملاً متفاوتی میزنند و مقدمه را نامنسجم کردهاند، حتی از نظر لحن نیز هماهنگی ندارند. تضمین ابتدایی ادبی است و بعد دلنویس ناگهان تصمیم میگیرد جملاتی را به محاوره بگوید. این در حالی است که حتی لحن بدنه نیز تماماً ادبی است.
از سویی عبارت یک ماه در آسمان و یک ماه در زمین در وصف معشوقه بسیار در ادبیات پرتکرار است و ترکیب جدید و خاصی نیست. پس تنها تغییر لحن کافی نیست. اگر دلنویس قصد حفظ دو بیت را دارد، ادامه نیز باید از نظر زبان و مضمون پیوندی محکم با آن داشته باشد. نکتهٔ مهم دیگر این است که مقدمهٔ هر دلنوشتهای باید مخاطب را قانع کند که چرا باید به خواندن آن ادامه دهد و چه چیزی این دلنوشته را خاص و متمایز کردهاست. (باید قلاب داشته باشد.) پس بازنویسیِ کامل مقدمه نیز در صورت تمایل از گزینههای موجود برای دلنویسِ عزیز است.
ژانر:
عاشقانه بودن اثر کاملاً مشخص است و از این نظر انتخاب درستی است. اما متاسفانه در اجرای ژانر عاشقانه مشکلی وجود دارد: نویسنده بارها به جای ساختن احساس آن را اعلام میکند. عباراتی مثل و نمونههای مشابه آنقدر تکرار میشوند که دیگر جایی برای کشف احساس توسط مخاطب باقی نمیماند. یعنی متن در بسیاری از قسمتها به جای ادبیات، احساسات خام نویسنده را با جملاتی مثل «دوستت دارم»، «دلتنگم»، «خستهام»، «من دل دادهام»، «تا ابد دوستت دارم» مستقیماً تحویل خواننده داده است. دلنویس نباید فقط با صدای بلند اعلام کند که عاشق است. باید بتواند از رفتار، جزئیات و تصویرسازی مخاطب را به این نتیجه برساند. اتفاقاً متن دلنوشته نیز نشان داده که دلنویس توانایی این کار را دارد. برای مثال در این بخش:
«مثل همیشه لوس بازیت گل میکند.
لوس بازی که چه عرض کنم، اذیت کردنهای شیرینت.
قاپیدن تلفن همراه از بین دستانم، هل دادنم به جلو و بلافاصله بغل کردنت تا نکند خدایی ناکرده به زمین بخورم؛ همه و همه فقط تو را جذابتر میکند.»
اینجا رابطه واقعاً تصویر و شخصیت پیدا میکند. ما دیگر با یک معشوقِ روی کاغذ طرف نیستیم. با یک آدم مشخص طرفیم.
منتقد پیشنهاد میکند برای اجرای بهتر ژانر، بخش قابل توجهی از جملههای اعلامی حذف یا به رفتار و خاطره تبدیل شوند. سرمایهٔ اصلی متن همین جزئیات شخصی است.
لحن:
لحن کلی اثر صمیمی و عاشقانه است و با ژانر نیز تناسب دارد. اما در طول متن دلنویس گاهی از صدای شخصی و طبیعیِ خود فاصله میگیرد. بهترین بخشهای متن جایی هستند که راوی ساده و بیواسطه حرف میزند. مثل توصیف لوسبازیها، قاپیدن تلفن یا بچه خطاب شدن. این قسمتها حس این را میدهند که واقعاً یک آدم مشخص اینها را میگوید. در مقابل عباراتی مانند «منزلگه عشق»، «فرشته نجات زندگی من» و برخی ترکیبات مشابه، بیشتر شبیه به ادبیات آماده و آشنای عاشقانه میشود تا زبان مخصوص راوی. راهکار پیشنهادی منتقد یکدستکردن متن به معنای رسمی کردنِ کامل آن نیست. بلکه تنها باید صدای شخصی اثر حفظ شود و عباراتی که فقط برای شاعرانهتر شدن از کلیشههای ادبی وارد نوشته شدهاند، حذف یا با بیانی طبیعیتر جایگزین شوند.
ساختمان جملات و انسجام:
جملههای اثر در مجموع روان و خوانا هستند و به دلیل تنوع در طول جملهها، متن کاملاً یکنواخت پیش نمیرود. در بخشهایی نیز مکثها به خوبی به جریان عاطفی کمک کردهاند. برای نمونه:
«مثل همیشه لوسبازیت گل میکند.
لوسبازی که چه عرض کنم، اذیت کردنهای شیرینت.»
این شکستهای کوتاه، با حالت صمیمی و بازیگوش این بخش هماهنگ است و ریتم طبیعی گفتار را تداعی میکند.
اما گاهی در بخشهایی شکست جملهها و مکثها بیشتر برای تأکید احساسی به کار رفتهاند تا اینکه از جریان طبیعی متن ناشی شوند. مثلاً:
«و ای خدای من!
کی فرا میرسد آن روزی که بدون ترس، دستت را گرفته و کل شهر را نظارهگر کنم. نظارهگر مالک بودنم…»
جملهٔ آخر مکث ایجاد میکند، اما از نظر معنایی آنقدر مستقل نیست که این شکست توجیه شود و بیشتر حالت نمایشی پیدا میکند. پس بهتر بود به این صورت نوشته میشد:
«و ای خدای من!
کی فرا میرسد آن روزی که بدون ترس، دستت را گرفته و کل شهر را نظارهگرِ مالک بودنم کنم… .»
سهنقطه نیز در متن چند بار برای ایجاد حس و تعلیق استفاده شده است:
«و این رویاییترین شب منه…»
«نظارهگر مالک بودنم…»
«خدای مهربانم!»
اما تکرار این موارد تاثیرگذاری را کاهش میدهد. از نظر همچنین پیوستگی متن کاملاً گسسته نیست. یک محور کلیِ عشق و دوری از ابتدا تا پایان حفظ میشود. اما حرکت بین بندها همیشه روان نیست. برای مثال بعد از توصیف دیدار و رفتار معشوق، متن ناگهان به حسرت، سپس به کوچهها، بعد به نگاه نامحرمان و بعد به بوی تن معشوق میرسد:
«و غرق در حسرتی میشوم…»
«کوچه پس کوچههای شهر! تنها جایی که شاهد لحظات غم و شادی ماست.»
«خستهام از دوری و تنهایی.»
«من دلتنگ هستم. دلتنگ افزوده شدن یک تاریخ…»
اینها همگی به یک فضای عاطفی تعلق دارند، اما اتصالشان بیشتر ژانری و موضوعی است تا روایی. یعنی هر پارت به عشق مربوط است ولی با پارت قبلِ خود ارتباط ندارد. دلنوشتهای منجسم است که با حذف یا جابجایی پارتها ساختار رواییاش کامل بر هم بخورد. در این دلنوشته ما میتوانیم پارتها را جابهجا کنیم و ساختار آن بر هم نخواهد خورد. توصیهٔ منتقد این است که قبل از هر پارت مشخص شود که ادامهٔ کدام فکر یا احساس در پارتِ قبلی است. مکثها و سهنقطهها نیز محدودتر و هدفمندتر استفاده شوند. همچنین بهتر است پارتهایی که صرفاً در ژانر عاشقانه مشترکاند، با یک تصویر و خاطره یا اتفاق مشترک به هم متصل شوند تا متن یک جریان عاطفی واحد ایجاد کند.
آرایهها و واژگان:
از نقاط قوت متن وجود چند تصویر ملموس و قابلتصور در میان توصیفهای عاطفی است. برای مثال «موجموج موهایت» هم از نظر تصویری با حرکت موها هماهنگ است و هم تکرار «موج» به عبارت موسیقی میدهد. همچنین «رنگ لبخند را به دیوارهای چرکمرده قلبم پاشاندی» از تصاویر موفقتر متن است چون «لبخند» را به «رنگ» تبدیل میکند و برای قلب دیوار تصور میکند.
از دیگر تصاویر جالب دلنوشته بخش «سختیهای عشقمان را ذبح شرعی کردهام» ، «خون دل بخور. خون بهجامانده در پوست و گوشت حلال است، حلال» بازی زبانی قابل توجه است و یک حوزه معنایی نسبتاً منسجم ساخته شده است. اینها یکی از جدیدترین و جسورانهترین تصاویر متن هستند. تنها مسئله میزان تناسب این تصویر خشن با فضای عاطفی متن و بدون زمینهسازی بودن آن است. اینها به تنهایی قوی و جذاب هستند اما در این دلنوشته برای خواننده ممکن است بیشتر شبیه به یک بازی زبانی ناگهانی شود.
گاهی نیز بعضی تصاویر به سمت تزئین جمله میروند. برای مثال:«به دنبال آرامش داستانت تا قاف میدوم». قاف بدون زمینه و هیچ بار ادبی ناگهانی و فقط برای پر کردنِ فضا آمده است.
مورد دیگر که به چشم منتقد خورد این بخش بود:
«تلخی دوری … مثل نسکافهای که هرچقدر بیشتر درون لیوان ریخته میشود از تلخیاش کاسته میشود» که تلاش خوبی برای آوردن یک تصویر روزمره به متن است، اما رابطه میان دو طرف تشبیه دقیق نیست. اضافه شدن نسکافه موجب کاهش تلخی آن نمیشود.
به صورت کلی دلنویس از آرایهها و واژگان سنگین درست نکرده که این نکتهٔ مثبتی است. به جز مشکلاتی که در این بخش گفته شد، مشکل دیگر استفادهٔ مکرر از احساسات خام و جملات بدون تصویر مثل «دوستت دارم»، «دلتنگم»، «خستهام»، «من دل دادهام»، «تا ابد دوستت دارم» است که در بخش نقد ژانر در مورد آن توضیح داده شد.
اصول نگارشی:
به طور کلی اثر از نظر رعایت اصول نگارشی در سطح نسبتاً مطلوبی قرار دارد. اما باز هم منتقد پیشنهاد میکند که دلنویس مجدداً شیوهنامهٔ ویراستاری را مطاله و اثر خود را برای خوانایی بهتر ویرایش کند. (اصلاح و کاهش موارد مکث و سه نطقه فراموش نشود.)
موضوع '•شیوهنامه تایپ و ویراستاری کافه نویسندگان•'
منتقد مواردی را که چشمش خورد برای کمک بیشتر به نویسنده ذکر میکند:
لوس بازیت ❌ لوسبازیات✅
لوس بازی ❌ لوسبازی✅
مالک بودنم را… ❌ در اینجا جمله کامل شدهاست و باید به صورت مالک بودنم را… . نوشته شود.✅
به دلت گره میزنم… ❌ به دلت گره میزنم… .✅
که بد دنبال ❌ که به دنبال✅
صبر، واژهای ناآشنا برای ماست. ❌ صبر واژهای ناآشنا برای ماست.✅
زمانی که از فاصله چند متری نگاهت میکنم؛ ❌ زمانی که از فاصلهٔ چندمتری نگاهت میکنم،✅
از دوریت ❌ از دوریات✅
جمع بندی و سخن پایانی منتقد:
«معشوق خاکی» اثری است که احساس در آن حضور پررنگ و انکارناپذیری دارد و نویسنده در انتقال فضای عاشقانه و دلتنگی خود صادق است. متن در بخشهایی نشان میدهد که دلنویس به خوبی توانایی ساختن لحظههای شخصی و قابل لمس را دارد. جایی که از رفتارها، خاطرات و جزئیات رابطه سخن میگوید، اثر از یک دلنوشتهٔ کلیشهای فاصله میگیرد و صاحب هویت میشود.
با این حال مهمترین مانع اثر برای رسیدن به یک دلنوشتهٔ پختهتر، فاصله گرفتن از همین جزئیات شخصی و پناه بردن مکرر به بیان مستقیم احساسات و ترکیبات آشنای عاشقانه است. همچنین ارتباط میان پارتها بیشتر بر پایهٔ ژانر و فضا شکل گرفته تا تداوم یک جریان عاطفی. مسئلهای که در کنار برخی تصاویر ناگهانی و استفادهٔ پرتعداد از مکثها، از انسجام کلی اثر میکاهد. عنوان و مقدمه نیز به دلیل ارتباط نهچندان عمیق با بدنه هنوز به اندازهٔ کافی در خدمت هویت اثر قرار نگرفتهاند.
پیشنهاد اصلی منتقد برای بازنویسی این است که دلنویس بیش از آنکه به مخاطب بگوید «چه احساسی دارد»، به او اجازه دهد آن احساس را از طریق خاطره، رفتار، تصویر و جزئیات رابطه کشف کند. همچنین با حذف عبارتهای کلیشهای، پیوند دادن پارتها به یکدیگر و انتخاب دقیقتر تصاویر و مکثها، میتوان متن را از یک بیان صرفاً احساسی به اثری منسجمتر و شخصیتر رساند.
«معشوق خاکی» احساس و عاطفه دارد، اما به پرداخت ادبی و ساختاری دقیقتر همان احساسات نیاز دارد. اگر دلنویس سرمایهٔ اصلی اثر یعنی جزئیات منحصربهفرد رابطه را جدیتر بگیرد و به جای اعلام عشق آن را در متن زندگی ببخشد، میتواند در بازنویسی بعدی اثری بسیار حرفهایتر و زیباتر ارائه دهد.
موفق باشید و قلمتان مانا. 🌱✨